Selma Sjöstedt, artist


Bolster - en konstutställning där sängen får ta plats

Malmökonstnären Selma Sjöstedt har skapat utställningen Bolster där frågor om tid, upprepning och sömn får ta plats. Utställningen finns att se i S:t Johannes kyrka 20 maj - 26 juni under kyrkans öppettider. Vernissage 21 maj kl. 12.15.

En målning blev början på ett nytt samarbete

Selma Sjöstedt är malmökonstnären som ligger bakom utställningen Bolster som kommer att visas i S:t Johannes kyrka 20 maj – 26 juni. Det var efter en inbjudan från en av prästerna som hade sett en målning av Selma under hösten 2022 som utställningen började ta form, men grunden lades mycket tidigare än så. Redan 2020 ställde Selma Sjöstedt ut bland annat en hemmasnickrad säng tillsammans med ett ljudverk i utställningsserien A Malmö Trilogy som gick att se på S!GNAL center för samtidskonst.

” Helena blev intresserad av sängen som en symbol och plats, och gjorde kopplingen till utställningsserien Fredad Zon som nu även Bolster kommer att bli en del i”, berättar Selma och fortsätter ”Jag var redan igång med en serie målningar när jag och Helena kom i kontakt med varandra och där och då blev det tydligt att det var till Bolster som de skulle bli”.

Skapandet är en pågående resa

Och lite så kan man väl säga att det generellt sätt är när Selma skapar. Skapandet pågår, men det är först under resans gång och i slutet som målet blir tydligt, vad det egentligen handlar om. I utställningen Bolster kommer det, utöver sex målningar och en hemmasnickrad säng, att finnas möjlighet att lyssna till ett ljudverk som är skapat specifikt till utställningen. Ljudverket bygger på många olika ljud som Selma har spelat in på sin mobil under de senaste åren och som har klippts ihop till ett verk som står i relation till målningarna och själva kyrkorummet.

”Följande citat säger något om den relation jag har till min konst: ”För mig är måleriet ett instrument, vars fulländning visar sig i dess förmåga att för mig uppenbara oanade sammanhang.” ur Ragnar Sandbergs Anteckningar”, berättar Selma.

Drömmar kan bli sanna

Redan som liten var bildkonsten väldigt viktig för Selma, tillsammans med fotbollen. Ju äldre hon blev så fick konsten ta mer och mer plats. Idag är det måleriet som är den främsta uttrycksformen och den har fått formas fram under ett antal år av konststudier. Drömmen är att kunna fortsätta att jobba med konsten på heltid hela livet och låta den få skapa möten och ge kunskap.

”Jag drömmer om att konsten ska göra detsamma för fler människor, och att vi ska mötas där ofta, i skapande och gemensamt sökande.”, avslutar Selma.

Invigning av utställningen

Söndag 21 maj kl. 12.15 är det vernissage av utställningen Bolster i samband med högmässan. Då kommer präst Helena Myrstener och konstnären Selma Sjöstedt att vara på plats och prata om utställningen.Text: Helena Myrstener, kurator och kyrkoherde

8 maj 2023

Link: Read on svenskakyrkan.se